Husordensregler

HUSORDENSREGLER

for

Sameiet Askergata 1

 

Askergata 1 er din egen bolig.

 

Husordensreglene har til hensikt å skape et hyggelig forhold mellom sameierne og mellom naboer, samt å verne om fast eiendom, anlegg og fellesutstyr.

 

Skal en oppnå et trivelig bomiljø, er det nødvendig at beboerne respekterer de gjeldene regler og i størst mulig grad tar hensyn til hverandre.

 

Da alle fellesutgifter vedrørende gårdens reparasjon og vedlikehold, renovasjon etc vil bli utlignet på de enkelte beboere, plikter alle å medvirke til at utgiftene kan holdes nede.

 

I FORBINDELSE MED BEBOELSESITUASJONEN ER DET ENKELTE FORHOLD SOM BØR UNDERSTREKES. ALLE SAMEIERE BES OVERHOLDE OG VÆRE BEHJELPELIG MED Å PÅSE AT NEDENFOR ANGITTE PUNKTER ETTERFØLGES.

 

 

  • 1. Generelt.

Den enkelte sameier plikter å påse at leiligheten brukes slik at det ikke oppstår ulemper eller ubehag for andre sameiere. Det må tas tilbørlig hensyn til alminnelig behov for hvile og søvn, etter middag og aften.

 

Vannkraner eller WC som lekker eler forårsaker støy, må snarest mulig bringes i orden.

 

ARBEIDER I LEILIGHETEN MED HAMRING, DRILLBORING ETC MÅ IKKE FOREKOMME SENERE ENN KL 21. 00 PÅ HVERDAGER OG KL 17.00. PÅ LØRDAGER, OG OVERHODE IKKE PÅ SØNDAGER OG ANDRE HELLIGDAGER.

 

Det skal være generell nattero mellom kl. 2300 og kl. 0700 alle dager utenom lørdager, søndager og helligdager da det skal være ro til kl. 0900.

Dersom det skal være selskap eler lignede som kan medføre støy ut over tider for natteros skal dette varsles minst en dag i forkant med oppslag i oppgang. Oppslaget skal inneholde navn på kontaktperson med, leilighets nr. navn og telefon nr.

Ved støy fra nabo må seksjonseier eller beboer selv ta kontakt med de som støyer for å få dempet støyen alternativt tilkalle politi. Ved utleie er seksjonseier ansvarlig for leietagers brudd på regler om støy og nattero.

Ta ellers alminnelig hensyn til naboer ved å unngå:

SMELLING MED DØRER OG UNØDIG STØY I OPPGANGENE.

HEISEN SKAL IKKE BENYTTES TIL BARNS LEK.

 

 

  • 2. Skader ved flytting.

Skader oppstått ved flytting eller på annen måte utbedres av Sameiet øyelikkelig. Den som har forøvet skaden må melde dette til styret eller vaktmester.

Trappeoppganger og kjellerganger skal ikke benyttes til plassering av sykler, barnevogner, sportsutstyr, møbler eller annet utstyr osv.

Sykler plasseres i sykkelstativ på anvist plass.

 

 

 

 

Oppbevaring av sko, støvler, klær, søppelposer utenfor leilighetsdøren/ på korridor, er ikke tillatt.

 

LA IKKE REKLAMETRYKKSAKER OG LIGNENDE LIGGE IGJEN VED POSTKASSENE – TA DET OPP. DIN POST ER DITT ANSVAR.

 

 

  • 3. Påse at heisdøren går igjen etter bruk.

Det er i heisen nødstopp og alarm- knapp.

DISSE KNAPPENE MÅ KUN BENYTTES I NØDSTILFELLE.

 

Ved bruk av alarm vil en ringeklokke ringe så lenge denne knappen er inntrykket. Dersom noen skulle være så uheldig å bli sittende fast i heisen, vil andre i huset komme til unnsetning.

 

DE SOM MÅTTE HØRE RINGKLOKKEN, BES STRAKS KONTAKTE VAKTMESTER ELLER STYREFORMANN.

 

På oppslagstavlen vil De likeledes finne de telefonnummer som kan benyttes for å få hjelp til heisen.

 

 

  • 4. Kildesortering.

Sameiet er av Oslo Renholdsverk pålagt å sortere sitt avfall. Med dette menes at alt papiravfall skal legges i de grønne containerne i søppelrommet. Større emballasje, esker ol skal brettes/ rives og legges i de nevnte containere.

 

HUSHOLDNINGSSØPPEL SKAL PAKKES INN, FORTRINNSVIS I PLASTPOSER SOM SKAL BINDES OM MED HYSSING, SLIK AT INNHOLDET IKKE FALLER UT OG FORÅRSAKER LUKT. 

Med søppel menes avfall fra vanlig husholdning.

 

DET ER DIREKTE FARLIG Å KASTE FLASKER I SØPPELSJAKTEN.

 

Større mengder søppel leveres søppelgjenvinningsanlegget i Brobekkveien.

DET MÅ IKKE BLI STÅENDE I GARASJER, TRAPPER ELLER ANDRE ÅPNE ROM.

Dette bla for å hindre branntilløp.

 

Det er for øvrig ikke tillatt å legge avfall, brød ol til fugler, katter eller andre dyr, da dette trekker duer, rotter og mus til eiendommen.

 

Styret skal meldes ved oppussingsarbeider, søppel og annet avfall skal merkes med navn og leilighets nr.

 

 

  • 5. Toaletter.

Toalettene skal ikke benyttes til avfall og søppel.

 

DET ER STRENGT FORBUDT Å KASTE KLUTER, BLEIER OG SANITETSBIND I TOALETTET.

 

Slike ting skal pakkes behørig inn og legges i søppelsjakten.

 

 

 

 

 

  • 6. Fellesarealer, garasje, balkonger og terrasser.

Det er ikke tillatt å henge eller riste tepper ut av vinduer og balkonger. Det er heller ikke tillatt å riste tepper ol i inngangspartiet.

 

Det er ikke tillatt å grille på terrassen eller på fellesterassen.

Dette gjelder alle typer griller (kull, gass og elektrisk).

Grilling uansett type vil alltid utgjøre en brannfare. Konstruksjonen av balkongen er av en karakter hvor det er helstøpt betong plate som utgjør 80 cm i høyde. Det finnes ingen åpning for ventilering av avgasser i denne platen langs gulvet. Dette gjør at det ikke finnes til fredstillende ventilasjon langs gulvet for bruk av grill. I tillegg utgjør det en vesentlig ulempe med matlukt og røyk som vil sjenere naboer.

 

Sportsaktiviteter så som ballspill, sykling, rullebrett ol. på fellesterrassen er ikke tillatt.

 

Pass på å slukke lyset i fellesrom og kjeller når disse forlates eller ikke er i bruk. Bruk av fyrstikker, bart lys og røyking er forbudt i fellesrom, kjeller og garasjene. Kast ikke sigarettstumper på gulvene.

 

Garasjene er automatisk styrt med lys og avtrekk.

Barn skal ikke være alene i kjeller eller garasje.

Garasjeporter:

  1. Når du har kjørt gjennom garasjeporten (e) enten ut eller inn, så STOPP! og påse at

porten (e) går ned etter deg før du kjører videre.

  1. Påse da samtidig at ingen uvedkommende sniker seg inn i tiden porten (e) er åpen.
  2. a) og b) følger av våre ordinære husordensregler om å holde dørene lukket. Alle brukere (seksjonseiere og leietagere) skal følge opp ansvaret for garasjeporten (e).

Problem med portene skal rapporteres styret umiddelbart.

 

Vinterstid: snø og salt vanndammer er ikke bra for bilene (rustfare).

STOPP FØR du kjører gjennom garasjeporten og:

FJERN/ KOST all snøen av bilene.

FJER/ SPARK VEKK «snøklossene» foran og bak hjulene,

  • Så ungår vi slike dammer, og
  • – alle kan komme seg tørrskodd fram til og fra sin bil.

 

Det er ikke anledning til å kaste gjenstander, snus, sigarett sneiper, tyggegummi etc.  eller vann fra balkonger. Terrasseområdet er et fellesområde og inngangsparti til seksjoner.

 

 

  • 7. Låst hovedinngang.

Det understrekes at hoveddør og garasjedør bla på grunn av innbruddsfaren skal være låst. Fra åpen garasjedør kan uvedkommende lett få adgang til kjeller etc uten at noen er oppmerksom på dette. Det har vært innbrudd på denne måten før, og i fremtiden må dette unngås.

 

HOVEDINNGANGSDØREN SKAL IKKE ÅPNES FOR MENNESKER DU IKKE KJENNER. DU SKAL IKKE ÅPNE FOR SELGERE ELLER ANDRE UTEN AT DU BLA HAR FÅTT FOREVIST GYLDIG LEGITIMASJON. DU MÅ IKKE ÅPNE FRA DIN LEILIGHET, MEN GÅ NED FOR Å VURDERE VEDKOMMENDE SKAL SLIPPES INN.

 

 

  • 8. Dyrehold.

Dyrehold er i alminnelighet tillatt, såfremt dette ikke er sjenerende for andre sameiere. Styret vil pålegge at den enkelte sameiers dyrehold opphører dersom det kommer inn klager på forholdet.

 

 

  • 9. Skade.

Den enkelte sameier kan gjøres ansvarlig for enhver skade som oppstår som følge av overtredelse av husordensreglene eller mangel på tilbørlig aktsomhet.

 

Hun/ han er også ansvarlig for at reglene blir overholdt av personer som er gitt adgang til leiligheten eller eiendommen for øvrig.

 

I vaskeriet gjelder for øvrig også de særskilte ordensregler og instrukser som er slått opp der.

 

Alle sameiere (og leietakere) plikter også å holde seg orientert om informasjoner på oppslagstavlen.

 

 

  • 10. Bygning.

Den enkelte sameier plikter i alle henseender å medvirke til å holde gården i god stand.

 

 

  • 11. Veggdyr, kakerlakker og andre skadedyr

Hvis seksjonseier oppdager at det er veggdyr, kakerlakkers o.l. i leiligheten, er vedkommende forpliktet til straks å melde fra til styret. Selskapets styre skal uhindret ha adgang til å foreta inspeksjon i den enkelte eller samtlige leiligheter for å konstatere om det er veggdyr eller annet utøy.

 

Hvis det er påvist veggdyr eller annet utøy i leiligheten, plikter seksjonseier for egen regning å foreta det nødvendige for å få rengjort og fjernet skadedyrene, eventuelt rette seg etter styrets pålegg.

 

 

  • 12. Helse, miljø og sikkerhet

Seksjonseierne har ansvar for at det er fungerende manuelt brannslokningsutstyr, brannslokningsapparat eller brannslange, røykvarsler i leiligheten.

Seksjonseier har ansvar for at det elektriske anlegget i leiligheten er i orden og tilfredsstillende.

Seksjonseierne plikter å informere styret. Styret er behjelpelig med å formidle kontakter.

 

 

  • 13. Inngangsdør inn til seksjonene

Se vedtekter.

 

 

  • 14. Vifteanlegg i seksjonene

Når seksjonseier skal skifte vifte inne i seksjonen, plikter vedkommende å ta kontakt med styret for å få konferert om montering av riktig vifte til det sentrale vifteanlegget i gården.

Det er særdeles viktig at riktig vifte kobles til anlegget for at anlegget skal fungere optimalt.

Om det er montert feil vifte til anlegget uten at styret er konferert, er det seksjonseier som er ansvarlig for de økonomiske utgiftene det medfører å korrigere dette.

 

På grunn av friskluftinntak til ventilasjon for leilighetene fra veranda, oppforders det til å vise hensyn ved røyking i innglasset veranda uten at innglassingen er fullt åpnet til røyken er helt luftet ut, da den innestengte røyken ellers kan sive videre inn i naboers leilighet. Fullt åpnet betyr minimum tre vinduer trukket helt til side

 

 

  • 15. Markiser

Ved utskifting av markiser er det vedtatt standardfarge som gjelder for ny montering. Seksjonseier får fargekode ved å ta kontakt med styret.

 

 

  • 16. Vinduer

Seksjonseier plikter å søke styret om godkjenning for montering av nytt vindu fra seksjonen og ut mot svalgangen. Styret vil påse at godkjent vindu etter brannforskriftene benyttes, slik at den aktuelle brann selle forblir intakt. Styret vil påse at vindu har samme dimensjon, slik at vinduene har et enhetlig uttrykk ut mot svalgangen i alle etasjer.

 

 

  • 17. Sikring av vannsystemet.

Seksjonseier oppfordres til å montere water gard med stoppekran på rørsystemet som går til kjøkkenet. Dette forebygger vannskader.

Seksjonseiere er ansvarlig for å sette seg inn hvor stoppekranene til deres seksjon ligger i U- etasjen. Ved utleie skal seksjonseier informere leietagere om hvor stoppe kraner til leiligheten ligger for å kunne redusere omfanget av vannskade.

 

 

Sist vedtatt endret på ordinært årsmøte 19. juni 2023.